Πιστοποίηση HACCP – Codex Alimentarius, Γενικές Αρχές Υγιεινής Τροφίμων
Σε ποιους απευθύνεται
- Το HACCP απευθύνεται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς – ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα, ανεξαρτήτως μεγέθους, που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιλαμβάνει επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων), επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών) και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση.
Τι είναι το HACCP
Το HACCP είναι μία διεθνής προδιαγραφή, η οποία μέσα από την συστηματική προσέγγιση και ανάπτυξη ενός συστήματος με το οποίο αναγνωρίζονται η επικινδυνότητα και σοβαρότητα των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων, λειτουργεί προληπτικά στη διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων.
Το σύστημα HACCP είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004.
Το ΗACCP στηρίζεται σε 7 βασικές αρχές: τη διεξαγωγή ανάλυσης κινδύνου, τον καθορισμό των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs), την καθιέρωση κρίσιμων ορίων, την καθιέρωση διαδικασιών παρακολούθησης, την καθιέρωση διορθωτικών ενεργειών, την καθιέρωση διαδικασιών επαλήθευσης και την καθιέρωση τήρησης αρχείων και των διαδικασιών τεκμηρίωσης.
Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να αποκτήσει Βεβαίωση HACCP έρχεται σε επαφή με την BQC, συμπληρώνει και αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με fax στο 2112213726.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης ορίζεται από τον Φορέα Πιστοποίησης η κατάλληλη ομάδα επιθεώρησης και προγραμματίζεται η Επιτόπια επιθεώρηση κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του Φορέα και της Επιχείρησης.
Στην επιτόπια επιθεώρηση γίνεται έλεγχος των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων, εάν η σχετική με την Ασφάλεια Τροφίμων Νομοθεσία εφαρμόζεται καθώς και ο βαθμός ικανοποίησης των απαιτήσεων τεκμηρίωσης.
Εφόσον δεν εντοπιστούν ευρήματα (Παρατηρήσεις-Μη Συμμορφώσεις) εκδίδεται σε λίγες μέρες η Βεβαίωση. Διαφορετικά, ορίζεται ένα χρονικό πλαίσιο στο οποίο, εφόσον η επιχείρηση έχει άρει τις Μη συμμορφώσεις, εκδίδεται η Βεβαίωση.
Η BQC είναι Διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και τα Πιστοποιητικά που εκδίδει είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Η BQC συνεργάζεται με πιστοποιημένους επιθεωρητές και εμπειρογνώμονες διασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη γνώση και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Οι επιθεωρητές της BQC αντιμετωπίζουν κάθε πελάτη σαν επιχειρηματικό συνεργάτη ώστε να επιτυγχάνονται επιθεωρήσεις με μεγάλη εξειδίκευση, αναλυτικά αποτελέσματα και Υψηλή προστιθέμενη Αξία για κάθε επιχείρηση.
Τα οφέλη που προσφέρει
Ένας Οργανισμός που εφαρμόζει σύστημα HACCP τεκμηριώνει ότι συμμορφώνεται με την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ενώ παράλληλα μπορεί να αποφύγει τυχόν εσφαλμένες πρακτικές, να μειώσει τις αστοχίες του αλλά και να αντιμετωπίσει τυχόν διατροφικές κρίσεις.
Μέσα από την εφαρμογή του συστήματος HACCP επιτυγχάνεται συνεχής βελτίωση της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων και ενισχύεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τα προϊόντα του Οργανισμού.
Προτεινόμενοι Συνδυασμοί ISO
Πιστοποίηση
ISO 9001:2015
Σύστημα
Διαχείρισης Ποιότητας
Το ISO 9001 είναι από τα πλέον διαδεδομένα Διεθνή πρότυπα ποιότητας.
Πιστοποίηση
ISO 14001:2015
Σύστημα
Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
Το ISO 14001 είναι το πιο ευρέως αναγνωρισμένο πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Πιστοποίηση
ISO 45001:18
Σύστημα Διαχείρισης
της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Το ISO 45001:2018 είναι το νέο διεθνές πρότυπο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
ISO 22000:2018 – Εσωτερικοί Επιθεωρητές
ISO 22000:2018 – Επιθεωρητές/ Επικεφαλής Επιθεωρητές Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων
Preventive Controls Qualified Individual (PCQI) for Human Food
Επισήμανση Τροφίμων – Βασικές Αρχές/ Νομοθεσία
Μικροβιολογία Τροφίμων
Βασικές Αρχές Υγιεινής σε επαγγελματικούς Χώρους