Πιστοποίηση HALAL

HALAL - Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Σε ποιους απευθύνεται

Η Πιστοποίηση Halal απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και ειδικότερα στους κλάδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των logistics, του τουρισμού, της σίτισης και της εστίασης, των καλλυντικών, της υγειονομικής περίθαλψης και πολλών ακόμα καταναλωτικών και μη προϊόντων, ανεξαρτήτως μεγέθους, που θέλουν να επεκτείνουν το αγοραστικό τους κοινό στις χώρες που απαιτούν συμμόρφωση με τη Σαρία.

Τι είναι το HALAL

To Halal είναι Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε συμμόρφωση με το δίκαιο της Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο).

Ο αραβικός όρος Halal σημαίνει «νόμιμο ή επιτρεπτό» και δεν χαρακτηρίζει μόνο τρόφιμα και ποτά, αλλά και πολλά προϊόντα της καθημερινότητας.

Όσον αφορά τα τρόφιμα Halal, δεν αφορά μόνο τα προϊόντα κρέατος. Αντιθέτως, ο όρος Halal απευθύνεται γενικά σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά στα επεξεργασμένα. Επίσης, αφορά φαρμακευτικά είδη και πολλά ακόμα προϊόντα.

Τα πρότυπα Ηalal Quality Control Standard 1001, Halal Products – General Requirements for Halal Food 1002 και η κατευθυντήρια οδηγία HAS 23103, ορίζουν τις απαιτήσεις για ένα Σύστημα Διαχείρισης Τροφίμων HALAL, βασισμένο στα πρότυπα ISO 22000:2005 και τις αρχές του HACCP.

Η αγορά προϊόντων Halal αναπτύσσεται ραγδαία και ασκεί μεγάλη επιρροή στο καταναλωτικό κοινό παγκοσμίως, καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα εδώδιμων και μη προϊόντων τα οποία αφορούν πολλούς παραγωγικούς και μη, κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κλάδοι των φαρμακευτικών προϊόντων, των logistics, του τουρισμού, της σίτισης και της εστίασης, των καλλυντικών, της υγειονομικής περίθαλψης και πολλών ακόμα καταναλωτικών και μη προϊόντων.

Ένα οποιοδήποτε σύστημα πιστοποίησης Halal βασίζεται στις παρακάτω αρχές:

  •  Εταιρικό όραμα και ευθύνη
  •  Σύστημα υγιεινής
  •  Ιχνηλασιμότητα του προϊόντος από το πρώτο στάδιο παραγωγής / επεξεργασίας έως το τραπέζι του καταναλωτή
  •  Αξιολόγηση της επικινδυνότητας
  •  Σήμανση
  •  Συνεχής παρακολούθηση και βελτίωση

Οι αρχές αυτές εφαρμόζονται σε όλα τα διεθνή πρότυπα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση να μπορεί να πιστοποιηθεί παράλληλα και για αυτά. 

Οι γενικές παράμετροι της αξιολόγησης της συμμόρφωσης όπως απαιτείται από το Ισλάμ είναι ίδιες, για παράδειγμα Πρότυπα, Επιθεωρήσεις, Πιστοποίηση και Διαπίστευση. Το στοιχείο που αποδίδει προστιθέμενη αξία στο σύστημα αυτό είναι η συμμόρφωση με τις παραμέτρους της Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο) που προσδίδει αξιοπιστία σε κάθε δραστηριότητα για τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως.

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί με βάση τις απαιτήσεις πιστοποίησης κατά Halal συμπληρώνει και αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με fax στο 2112213726.

H BQC σε συνεργασία με Διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης, είναι σε θέση να παρέχει πιστοποίηση HALAL με παγκόσμια αναγνώριση και εγκυρότητα. Οι κατηγορίες οργανισμών που μπορούν να πιστοποιηθούν με HALAL περιλαμβάνουν:

Κατηγορία Α: σφαγεία, μονάδες επεξεργασίας κρεάτων, γαλακτοκομικές μονάδες, μονάδες παραγωγής αυγών, μονάδες επεξεργασίας ψαριών

Κατηγορία Β: μονάδες επεξεργασίας φυτικών προϊόντων (φρέσκων φρούτων, χυμούς φρούτων, διατηρημένα φρούτα, διατηρημένοι χυμοί, αποξηραμένα φρούτα)

Κατηγορία Γ: μονάδες επεξεργασίας προϊόντων από οποιαδήποτε πηγή σταθερών σε συνθήκες περιβάλλοντος (εγκυτιωμένων τροφίμων, σνακ, ελαίων, ποτών)

Κατηγορία Δ: εταιρίες αποθήκευσης και διανομής διαφόρων προϊόντων

Κατηγορία Ε: βιομηχανίες χημικών και βιοχημικών προϊόντων (προσθέτων, φαρμάκων, υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, βιοκαλλιεργειών)

Η πιστοποιημένη αλυσίδα προϊόντων από αναγνωρισμένους και διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης Halal θα υποστηρίξει τις τοπικές και εξαγωγικές αγορές για τους παραγωγούς όλων των τύπων των τροφίμων, σε μουσουλμανικές και μη κοινότητες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως.

 

Τα οφέλη που προσφέρει

Εύκολη πρόσβαση για εξαγωγή σε μουσουλμανικές χώρες.

Δεν υπάρχει απώλεια Μουσουλμάνων καταναλωτών.

Διαβεβαίωση προς τους καταναλωτές για την ασφάλεια και υγιεινή παραγωγής του προϊόντος.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Καταχώρηση της εταιρείας και του εμπορικού της σήματος στην Παγκόσμια λίστα Halal.

Διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ισλαμικής πρακτικής.

Παρουσιάζει ευθύνη και αξιόπιστη δέσμευση εκ μέρους του οργανισμού με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον Ισλαμικό νόμο και τους κανονισμούς.

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί ISO
ISO 9001 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας

Πιστοποίηση

ISO 9001:2015

Σύστημα

Διαχείρισης Ποιότητας

Το ISO 9001 είναι από τα πλέον διαδεδομένα Διεθνή πρότυπα ποιότητας.

Περισσότερα για τo ISO 14001

Πιστοποίηση

ISO 14001:2015

Σύστημα

Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Το ISO 14001 είναι το πιο ευρέως αναγνωρισμένο πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Περισσότερα για το ISO 45001

Πιστοποίηση

ISO 45001:18

Σύστημα Διαχείρισης

της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

Το ISO 45001:2018 είναι το νέο διεθνές πρότυπο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Πληκτρολογήστε το όνομα σας:!
Παρακαλώ γράψτε το email!
Πληκτρολογήστε το θέμα!
Πληκτρολογήστε το μήνυμα σας!