Πιστοποίηση Κατάταξης Τουριστικών Καταλυμάτων σε Κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών

Κατάταξη Τουριστικών Καταλυμάτων σε Κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών

Σε ποιους απευθύνεται

Το σύστημα κατάταξης αφορά επιχειρήσεις νέων και υφιστάμενων Ξενοδοχείων και Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ), όλων των μεγεθών, σε όλη την Ελλάδα.

Τι είναι η Κατάταξη Τουριστικών Καταλυμάτων σε Κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών

Με το νέο Νομοθετικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Ν.4276/2014 (ΦΕΚ Α’156), ξεκίνησε η οργανωμένη και αντικειμενική κατάταξη των Τουριστικών Καταλυμάτων σε κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών, στην οποία οι φορείς πιστοποίησης αναλαμβάνουν ελεγκτικό ρόλο.

Κύριος στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι η ποιοτική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων σε σχέση με τη διεθνή τουριστική αγορά.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) είναι ο αρμόδιος φορέας για την έκδοση του Πιστοποιητικού κατάταξης των Ξενοδοχείων. Το Πιστοποιητικό κατάταξης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του νέου Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του Τουριστικού Καταλύματος από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.).

Με την Υπουργική Απόφαση 216/2015 (ΦΕΚ 10/Β/09.01.2015) καθορίστηκαν  οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές για την κατάταξη των Ξενοδοχείων σε κατηγορίες Αστέρων και με τις Υπουργικές Αποφάσεις 21185/2014 (ΦΕΚ 2840/Β/22.10.2014) και 91/2015 (ΦΕΚ69/Β/16.1.2016) ) καθορίστηκαν  οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές για την κατάταξη των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων και Διαμερισμάτων σε κατηγορίες κλειδιών.

Για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) με βάση το νέο σύστημα κατάταξης, η επιχείρηση κάνει αίτηση στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) το οποίο είναι αρμόδιο να της χορηγήσει τη Βεβαίωση Κατάταξης.

Στη συνέχεια επιλέγει τον Διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης BQC, που διενεργεί την επιτόπια επιθεώρηση της επιχείρησης, συντάσσει Τεχνική Έκθεση, στην οποία καταγράφονται τα υποχρεωτικά κριτήρια και βαθμολογούνται τα προαιρετικά κριτήρια που αντιστοιχούν στην κατηγορία κατάταξης που ενδιαφέρουν την επιχείρηση.

Το Ξ.Ε.Ε. εκδίδει τη Βεβαίωση κατάταξης με βάση την Τεχνική Έκθεση, την οποία καταθέτει η επιχείρηση στην αρμόδια Τουριστική Υπηρεσία ώστε να εκδοθεί το Ε.Σ.Λ.

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να κατατάξει το Τουριστικό της Κατάλυμα σε Κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών έρχεται σε επαφή με την BQC, και αφού ενημερωθεί από κάποιον υπεύθυνο, συμπληρώνει και αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με fax στο 2112213726.

Η BQC είναι Διαπιστευμένος Φορέας από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) για τη διενέργεια επιθεωρήσεων Κατάταξης Ξενοδοχείων και εγγεγραμμένος φορέας ελέγχου στο Μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Η BQC έχει δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο έμπειρων Μηχανικών- επιθεωρητών που καλύπτει όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

 

Τα οφέλη που προσφέρει

Η διαδικασία Κατάταξης των Τουριστικών Καταλυμάτων σε Κατηγορίες Αστέρων και Κλειδιών είναι υποχρεωτική για τη νόμιμη λειτουργία τους.

Τα τεχνικά και λειτουργικά κριτήρια κατάταξης προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία για τους εκμεταλλευτές των τουριστικών καταλυμάτων να τα εκσυγχρονίσουν σύμφωνα με τα διεθνή τουριστικά ποιοτικά πρότυπα, και να προφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας στο τουριστικό τους κοινό.

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί ISO
ISO 9001 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας

Πιστοποίηση

ISO 9001:2015

Σύστημα

Διαχείρισης Ποιότητας

Το ISO 9001 είναι από τα πλέον διαδεδομένα Διεθνή πρότυπα ποιότητας.

Περισσότερα για τo ISO 14001

Πιστοποίηση

ISO 14001:2015

Σύστημα

Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Το ISO 14001 είναι το πιο ευρέως αναγνωρισμένο πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Περισσότερα για το ISO 45001

Πιστοποίηση

ISO 45001:18

Σύστημα Διαχείρισης

της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

Το ISO 45001:2018 είναι το νέο διεθνές πρότυπο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Πληκτρολογήστε το όνομα σας:!
Παρακαλώ γράψτε το email!
Πληκτρολογήστε το θέμα!
Πληκτρολογήστε το μήνυμα σας!