"Απαιτήσεις

To Νομοθετικό/ Κανονιστικό πλαίσιο (FSMA - Food Safety Modernization Act)

Σε ποιους απευθύνεται
 • Βιομηχανίες παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας τροφίμων/ζωοτροφών στις Η.Π.Α.
 • Βιομηχανίες παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας τροφίμων/ζωοτροφών που εξάγουν στις Η.Π.Α.
 • Εισαγωγείς τροφίμων στις Η.Π.Α.
 • Παραγωγούς στις Η.Π.Α.
 • Παραγωγούς που εξάγουν στις Η.Π.Α.
 • Εταιρείες μεταφορών και αποθήκευσης τροφίμων/ζωοτροφών στις Η.Π.Α.

Τι είναι η Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του FSMA

To Νομοθετικό/Κανονιστικό πλαίσιο (FSMA - Food Safety Modernization Act) του FDA (Food and Drug Authority) των Η.Π.Α. αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει ο FDA για να εξασφαλίσει τη Δημόσια Υγεία ισχυροποιώντας το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της χώρας.

O FSMA επηρεάζει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, εισαγωγή και εξαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών στις Η.Π.Α. Πρόκειται για μία ριζική κυβερνητική μεταρρύθμιση που βασίζεται στην ανάγκη της μείωσης του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων τροφικών δηλητηριάσεων στη χώρα που επιβαρύνει τη δημόσια υγεία.

Έτσι, η νομοθεσία, που εφαρμόζεται από τον FDA των Η.Π.Α., αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της πρόληψης αυτών των κρουσμάτων και εστιάζει στην καλύτερη κατοχύρωση της ασφάλειας των τροφίμων σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με τη βιομηχανία των τροφίμων για ανθρώπους και ζώα.

To Νομοθετικό/Κανονιστικό πλαίσιο FSMA (Food Safety Modernization Act) έχει σκοπό να μεταρρυθμίσει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της χώρας. Ο νόμος αυτός δίνει στον FDA σημαντικά εργαλεία, ώστε να μπορεί να ελέγχει τον κλάδο των τροφίμων στην χώρα πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα, τον εξουσιοδοτεί για τον έλεγχο της ποιότητας των εισαγόμενων τροφίμων ώστε να έχουν ισότιμη ποιοτική αξία με τα αντίστοιχα εγχώρια.

Το FDA έχει οριστικοποιήσει 7 θεμελιώδεις κανόνες για την εφαρμογή του FSMA:

 • Στρατηγικές μετριασμού για την προστασία των τροφίμων από την σκόπιμη νοθεία (Food Defense)
 • Υγειονομική μεταφορά ανθρώπινων και ζωικών τροφών (Sanitary Transportation)
 • Διαπίστευση οργανισμών πιστοποίησης τρίτων με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων και την έκδοση πιστοποιητικών
 • Προγράμματα επαλήθευσης των αλλοδαπών προμηθευτών για τους εισαγωγείς τροφίμων και ζωοτροφών (Foreign Supplier Verification Programs (FSVP))
 • Πρότυπα για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη συσκευασία και την κατοχή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση (Produce Safety)
 • Τρέχουσα ορθή βιομηχανική πρακτική και ανάλυση κινδύνου και προληπτικοί έλεγχοι κινδύνων για τρόφιμα
 • Τρέχουσα ορθή βιομηχανική πρακτική και ανάλυση κινδύνου και προληπτικοί έλεγχοι κινδύνων για τις ζωοτροφές

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί με βάση τις απαιτήσεις του FSMA έρχεται σε επαφή με την BQC, και αφού ενημερωθεί από κάποιον υπεύθυνο, συμπληρώνει και αποστέλλει την αίτηση πιστοποίησης με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με fax στο 2112213726

Η BQC είναι Διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και τα Πιστοποιητικά που εκδίδει είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Η BQC συνεργάζεται με πιστοποιημένους επιθεωρητές και εμπειρογνώμονες διασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη γνώση και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Οι επιθεωρητές της BQC αντιμετωπίζουν κάθε πελάτη σαν επιχειρηματικό συνεργάτη ώστε να επιτυγχάνονται επιθεωρήσεις με μεγάλη εξειδίκευση, αναλυτικά αποτελέσματα και Υψηλή προστιθέμενη Αξία για κάθε επιχείρηση.

H BQC, πρωτοπόρος στην πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, είναι ο πρώτος φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα με την τεχνογνωσία και τους πόρους να σας καθοδηγήσει στην πιστοποίηση σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του FSMA (Food Safety Modernization Act) των Η.Π.Α

 
 
Σημασία των κανονισμών FSMA

Η εφαρμογή των κανονισμών του FSMA εισάγει μία νέα φιλοσοφία ελέγχων στον κλάδο των τροφίμων στις Η.Π.Α. καθώς και την ανάγκη ειδικά καταρτισμένων επαγγελματιών στην εν λόγω βιομηχανία.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του FSMA θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης μιας εταιρείας σε κάθε κλάδο σχετικό με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές στην χώρα.

H BQC είναι ο πρώτος φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα που μπορεί να σας καθοδηγήσει στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας FSMA, να πιστοποιήσει την εταιρεία/βιομηχανία τροφίμων σας για τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας FSMA αλλά και να εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό της εταιρείας σας με βάση τις νέες αυτές απαιτήσεις.

Ο FSMA εξαιρεί κάποια προϊόντα.

Είστε έτοιμοι για τον FSMA;

Στην BQC μπορούμε να σας καλύψουμε σε όλα τα στάδια της νέας νομοθεσίας. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για:

 • να σας προσφέρουμε καθοδήγηση στις απαιτήσεις του FSMA
 • να πιστοποιήσουμε την εταιρεία σας για τη συμμόρφωση με τον FSMA
 • να επιθεωρήσουμε/πιστοποιήσουμε τους προμηθευτές σας (πιστοποιήσεις-επιθεωρήσεις β’ μέρους)
 • να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό της εταιρείας σας για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας FSMA
 • Preventive Controls Qualified Individual (PCQI) για τρόφιμα, με αναγνώριση από τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές (FSPCA).

Προτεινόμενοι Συνδυασμοί ISO
ISO 9001 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας

Πιστοποίηση

ISO 9001:2015

Σύστημα

Διαχείρισης Ποιότητας

Το ISO 9001 είναι από τα πλέον διαδεδομένα Διεθνή πρότυπα ποιότητας.

Περισσότερα για τo ISO 14001

Πιστοποίηση

ISO 14001:2015

Σύστημα

Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Το ISO 14001 είναι το πιο ευρέως αναγνωρισμένο πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Περισσότερα για το ISO 45001

Πιστοποίηση

ISO 45001:18

Σύστημα Διαχείρισης

της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

Το ISO 45001:2018 είναι το νέο διεθνές πρότυπο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Πληκτρολογήστε το όνομα σας:!
Παρακαλώ γράψτε το email!
Πληκτρολογήστε το θέμα!
Πληκτρολογήστε το μήνυμα σας!